ACNEEA
Acneea este o afectiune a epidermei aparuta ca urmare a unei hipersecretii a glandelor sebacee si caracterizata prin puncte negre, puncte albe sau cosuri cara apar la suprafata pielii. In unele cazuri apar si leziuni mai profunde, denumite chisturi. Acneea este o boala comuna, determinata in mare parte genetic, remarcata mai ales in perioada pubertara, dar si la adult. Este o afectiune polimorfa in care coexista leziuni retentionale si inflamatorii adeseori pe fond de piele seboreica.
8 din 10 adolescenti sufera de o anumita forma de acnee, mai grava sau mai usoara. Leziunile de acnee induc o crestere a reactivitati emotionale cu instabilitate, stres si chiar teama. Cele mai expuse suprafete ale pielii sunt acele zone in care se gasesc cele mai multe glande sebacee: fata, pieptul, umerii si spatele. Acneea poate aparea si pe brate sau chiar coapse, insa cazurile sunt extrem de rare.
Acneea poate conduce la aparitia depresiei si a izolarii de societate. La varsta adolescentei cosurile sunt mai usor acceptate, ele putand reprezenta un semn al pubertatii si al procesului de maturizare. Cand depasim insa varsta de 20 de aniiar fata este inca sub asediul cosurilor, aceasta situatie devine inacceptabila si deprimanta. Acesta este momentul in care acneea afecteaza in mod semnificativ psihicul si viata sociala a individului.
Acneea poate aparea sub diferite forme:
-Acneea vulgara (acneea polimorfa juvenila)
-Acneea rozacee
-Acneea medicamentoasa si profesionala
-Acneea pustulosa
-Acneea conglobata
-Acneea cheloidiana
-Acneea necrotica
Tipuri de acnee:
In functie de varsta
- acneea neonatala.
- acneea copilariei
- acneea adultului
- acneea infantila
- acneea juvenila
- acneea excoriata a tinerelor fete
Acneea indusa medicamentos
- foliculita steroidiana
- acneea indusa de halogeni: iod, brom
- alte tipuri: indusa de antiepileptice, antituberculoase, etc.
Acneea "endocrina"
Acneea indusa de factori externi
- acneea ocupationala
- acneea cosmetica
- acneea tropicala
- acneea estivala (de Mallorca)
- acneea de pomada
- acneea de detergent
- acneea mecanica
- acneea asociata cu edem facial
Forme grave de acnee
-acneea conglobata (comedoane, noduli, abcese care dreneaza prin sinusuri)
-acneea fulminans (debut rapid cu leziuni masive, inflamatorii pe trunchi, febra)
-foliculita cu germeni gram negativi (complicatie, a tratamentului indelungat cu AB)
Evolutie: Exista 4 factori majori care sunt implicati in patogenie:
- anomalii ale florei microbiene
- cresterea producerii de sebum - seboree (dependenta de hormonii androgeni)
- keratinizarea ductului foliculului pilosebaceu (puncte albe si puncte negre)
- inflamatia (mediatori produsi de P. acnes sau de keratinocitele ductale)
Manifestari:
- leziuni noninflamatorii - comedoanele inchise si comedoanele deschise
- leziuni inflamatorii - papule, pustule, noduli, cicatrici
Factori de risc:
- cresterea productiei de sebum (este un lichid galbui care se elimina prin canalul sebaceu, impregnand stratul cornos al pielii si firul de par. Glandele sebacee sunt prezente pe toata suprafata pielii, unde exista pilozitate, cu exceptia zonelor dintre degete, ale palmelor si talpilor)
- blocarea porilor - ca urmare a hipersecretiei glandelor sebacee, epiderma capata un aspect lucios, fiind "uleioasa" la atingere. Acneea apare atunci cand porii (prin care circula sebum - de la glandele sebacee spre suprafata pielii) se blocheaza, iar secretia de sebum ramane "captiva". Porii sunt blocati de un cumul format din celule moarte si seboree. Cauza acestui blocaj nu este cunoscuta, dar nu reprezinta consecinta unei igiene defectuoase. Din porul blocat, se va dezvolta un punct alb sau negru.
- infectia bacteriana - acneea nu este provocata de o infectie bacteriana, insa bacteriile inrautatesc situatia. Bacteria Propionibacterium acnes se gaseste de obicei la suprafata pielii, actionand ca o bariera de protectie a pielii fata de alte bacterii daunatoare. Atunci cand secretia de sebum este "captiva" in foliculi, aportul de bacterie Propionibacterium acnes creste la nivelul porului blocat.
- inflamatia pielii este caracterizata prin: inrosire, stare de disconfort si fierbinteala la nivelul epidermei. Inflamatia apare atunci ca urmare a incercarii sistemului imunitar de a respinge o substanta straina - in cazul de fata fie bacteriile, fie componentele iritante produse de acestea.
- dieta (consumul excesiv de carne de porc si in general grasimile animale, prajelile, afumaturile, ciocolata, alcoolul, fumatul agraveaza afectiunea)
- transpiratia
- stresul
- profesiunea (halogeni, uleiuri minerale)
- unele persoane pot face acnee la contactul cu clorul din apa
- cauze genetice
- constipatia - principalul motiv care determina aparitia acneei
Prevenirea:
-folosirea produselor de curatare antibacteriale, non-uleioase.
- consumul de apa pentru a preveni cele mai multe dintre problemele pielii;
- consumul de fructe si legume;
Nu stoarce cosurile!
Desi esti extrem de tentat sa storci cosurile din cauza aspectului inestetic, este recomandat sa nu o faci. Ele se acopera cu un baton corector care va reduce considerabil din aspectul neplacut si care le va usca in numai cateva ore. Stoarcerea lor poate provoca infectii la nivelul pielii.
Cauze naturale. Pe parcursul a multor milioane de ani, organismul nostru s-a obisnuit cu aer proaspat, alimente naturale si miscare zilnica regulata. In ultima perioada, stilul nostru de viata s-a schimbat in mod drastic. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Deoarece Pamantul nu mai este cel de odinioara si stilul nostru de viata nu mai este natural. In ultimii 100 de ani poluarea mediului a crescut de mai multe sute de ori, ceea ce influenteaza direct starea sanatatii noastre. Elementele esentiale ale organismului nostru sunt substante minerale si oligolelemente. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.
Tratament naturist
Astazi in lume exista deja numeroase suplimente nutritive exceptionale. Pe parcursul utilizarii produselor de calitate, sute de mii de oameni relateaza despre ameliorarea bolilor sau despre vindecari spectaculoase.
Produse recomandate ca adjuvant in tratamentul ACNEEI:
Olimpiq StemXCell 50% sau Olimpiq StemXCell 175% - 1+1 capsule pe zi
Crema crystal - 3-4 aplicari pe zi
Germeni de floarea soarelui - 1 capsula de 3 ori pe zi
Crema cu vitamina F - 1 aplicare pe zi
Aloe Vera - 1-2 capsule pe zi
Olimpiq Jubileum SXC 250% 120/120Olimpiq Jubileum SXC 250% 120/120- Remediu natural de multiplicare si protejare a celulelor stem din
...
Mai multe detalii ...
Olimpiq SXC CC Jubileum 250% 60/30 capsule
Intr-o ora putem avea cu 250% mai multe celule stem in organism
...
Mai multe detalii ...
Olimpiq Jubileum SXC 200% - 60/60 capsuleOlimpiq Jubileum SXC 200% - 30/30 capsule - administrare 1 lun
...
Mai multe detalii ...
Olimpiq SXC Jubileum 200% 30/30 cpsPachet Olimpiq SXC Jubileum 200% 30/30 cps - administrare 1 lunaPachet Olimpiq SXC Jubileum 20
...
Mai multe detalii ...
Aloe100 capsuleAloe Vera- elixirul vietii sau regina plantelor medic
...
Mai multe detalii ...
Efectele sale de infrumusetare corporala au fost cunoscute inca din antichitate. Efectul principal al acestui produs - mentinerea sanatatii epidermei - se datoreaza continutului ridicat in uleiuri, vitamine si sa
...
Mai multe detalii ...
Germeni de Floarea Soarelui100 capsule250 capsuleFloar
...
Mai multe detalii ...
Crema Crystal 25 ml
Este imbinarea medicinii populare cu rezultatele celor mai recente cercetari in domeniu. Cristalele vegetale, precum si efectele
...
Mai multe detalii ...
Conţine acizi graşi polinesaturaţi cu rol nutritiv şi protector asupra tegumentelor. Vitamina F este compusă din acizi graşi esenţiali care se întâlnesc în princ
...
Mai multe detalii ...