ATEROSCLEROZA
Ateroscleroza reprezinta acumularea de placi de aterom pe fata interna a vaselor de sange. Ateroscleroza se poate dezvolta in orice artera mare sau medie din orice zona a corpului. Termenul ateroscleroza provine din grecescul athere care inseamna depozit. Formarea placilor de aterom in arborele vascular coronarian este cauza principala de mortalitate. Milioane de persoane prezinta aceasta boala dar nu stiu de ea, fiind inca in stadiu incipient, asimptomatic. Ateroscleroza consta in aparitia unor ingrosari cu aspect de terci de malai pe peretele interior al arterelor. Depunerea sau placa aterosclerotica, numita si aterom, este bogata in grasimi, colesterol si calciu si determina ingustarea progresiva a interiorului vaselor de sange. Curgerea sangelui este mult ingreunata si tesuturile din zona irigata de vasele afectate de ateroscleroza sufera din cauza reducerii cantitatii de oxigen si substante nutritive. Riscul unor boli cardiovasculare cu consecinte severe creste pe masura ce procesul aterosclerotic avanseaza. Riscul afecteaza cel mai puternic organele cu nevoi energetice crescute cum sunt inima si creierul. Pe masura ce arterele se infunda ca urmare a dezvoltarii aterosclerozei, aceste organe de importanta vitala sufera tot mai sever. In fazele avansate ale procesului aterosclerotic circulatia sangelui prin vasele arteriale poate fi totalmente oprita ceea ce duce la consecinte deosebit de grave. Cand ateroscleroza afecteaza arterele care transporta sange la inima, ea poate restrictiona fluxul de sange spre muschiul inimii, cauzand dureri de inima (angina), batai neregulate ale inimii (aritmii) si alte probleme. Placa de colesterol poate afecta peretele interior al arterei cauzand cheaguri de sange care pot duce la blocarea fluxului sangelui, care, la randul sau poate duce la un atac de inima si poate afecta muschiul inimii. Ateroscleroza la arterele inimii (coronare) se numeste boala arterelor coronare. Cand ateroscleroza afecteaza arterele care transporta sange la creier ea poate cauza un atac ischemic tranzitoriu sau accident vascular cerebral, atac cerebral, infarct cerebral. Ateroscleroza poate cauza un atac cardiac daca blocheaza complet fluxul sanguin al arterelor coronare. De asemenea, poate determina un atac cerebral daca blocheaza complet arterele cerebrale (carotide).Daca boala afecteaza arterele de la nivelul gatului, rinichilor, coapselor si bratelor, poate cauza insuficienta renala sau gangrena.
Placile de aterom determina trei entitati clinice:
-boala arteriala coronariana care determina angina, moartea cardiaca subita si infarctul miocardic
-boala cerebrovasculara care cauzeaza infarctele cerebrale si atacurile cerebrale tranzitorii
-boala arteriala periferica care determina circulatie sanguina deficitara in picioare, cu durere la mers si vindecare incetinita a ranilor. Boala severa poate conduce la necesitatea amputarii unei portiuni din membrul afectat.
Ateroscleroza este cauza principala a jumatate din decesele lumii dezvoltate. Este mai frecventa printre barbati decat femei. Prevalenta inalta a aterosclerozei la barbati este cauzata de efectele protective ale estrogenului la femei. Efectul sexului dispare dupa menopauza la femei. Incidenta bolii de inima coronariene printre femei este aceiasi cu cea la barbati, dar manifestarile clinice la femei sunt intirziate cu 10 ani. Majoritatea cazurilor de ateroscleroza vor deveni aparente clinic la virsta de 40-70 de ani.
Factori de risc:
-hipercolesterolemia (cresterea concentratiei de colesterol din sange peste valorile normale)
-hipertensiunea arteriala (tensiunea arteriala marita)
-diabetul zaharat
-fumatul
-dedentarismul
-obezitatea
Printre factorii de risc studiati recent si care ar putea fi implicati in aparitia aterosclerozei sunt:
- nivelul crescut de proteina C-reactiva (PCR)
- nivelul crescut de trigliceride, in special la femei
- stresul psihic
- consumul excesiv de alcool
Simptome:
Simptomele difera in functie de localizarea aterosclerozei:
-la nivelul arterelor coronare: angina pectorala, atac de cord sau deces spontan
-la nivelul arterelor carotide: ameteala spontana, slabiciune, pierderea capacitatii de a vorbi sau orbire
-la nivelul arterelor femurale: crampe musculare, oboseala la mers
-la nivelul arterelor renale: hipertensiune dificil de tratat
Prevenire:
-renuntarea la fumat
-dieta strict vegetariana (fara carne, oua, peste, lactate)
-exercitii fizice regulate
-program de control al stresului
Preventie
-O alimentatie sanatoasa, ca de exemplu adoptarea unei diete echilibrate, efectuarea in mod regulat de exercitii fizice, mentinerea unei greutati corporale normale, renuntarea la fumat si controlul hipertensiunii, poate reduce riscul de dezvoltare a aterosclerozei, de evolutie a bolii, iar in unele cazuri contribuie chiar la regresia acesteia.
O dieta echilibrata reduce nivelele excesive de LDL colesterol si trigliceride. Ea include o varietate de alimente cu un continut sarac in grasimi si colesterol si bogat in fibre, multe fructe si legume si o cantitate limitata de sodiu.
-Exercitiile aerobice ajuta la scaderea tensiunii arteriale, la controlul greutatii corporale si la marirea nivelului HDL colesterol (colesterol bun). De asemenea, contribuie la mentinerea flexibilitatii vaselor de sange. Sunt recomandate exercitiile aerobice cu o intensitate moderata spre intensa aproximativ 30 de minute, de cel putin 4 ori pe saptamana. Exercitii aerobice cuprind: joggingul, urcatul scarilor, plimbatul mersul pe bicicleta, etc. O persoana cu ateroscleroza trebuie sa consulte medicul specialist inainte de adoptarea unui program de exercitii fizice.
Mentinerea unei greutati corporale normale
Mentinerea unwi greutati normale a corpului ajuta la reducerea colesterolului total si LDL colesterolului, trigliceridelor si la cresterea nivelului de HDL colesterol. De asemenea, contribuie la scaderea tensiunii arteriale. Adoptarea unei diete echilibrate si efectuarea regulata de exercitii fizice reprezinta 2 elemente esentiale pentru mentinerea unei greutati corporale sanatoase.
Renuntatul la fumat
Fumatul are multe efecte negative asupra inimii, insa renuntarea la fumat poate repara pagubele produse.
Controlul hipertensiunii
Hipertensiunea poate fi controlata prin modificari ale stilului de viata (reducerea consumului de grasimi si sodiu, exercitii fizice, renuntarea la fumat, evitarea stresului si consumul moderat de alcool) si prin tratament medicamentos. Medicamentele care pot fi utilizate in tratamentul hipertensiunii cuprind diuretice, beta-blocante, inhibitoare ale nervilor simpatici, vasodilatatoare, inhibitoare ale enzimei de conversie a angiotensinei, si antagoniste de calciu. Hipertensiunea nu prezinta de regula simptome evidente, astfel ca trebuie verificata in mod regulat.
Tratament:
Tratamentul arterosclerozei variaza in functie de gradul de severitate al bolii. Tratamentul poate consta in schimbarea stilului de viata, administrarea de medicamente sau, in unele situatii grave, interventia chirurgicala. Activitatea fizica este, in cele mai multe cazuri, un element util in tratarea artritei. Se poate adopta, astfel, un program de miscare zilnica. In modul acesta, circulatia sanguina va fi imbunatatita, ca urmare a dezvoltarii vaselor colaterale. Medicii avertizeaza insa ca exercitiile fizice trebuie oprite in momentul in care durerea apare. Cu trecerea timpului, intervalul de aparitie a durerii va scadea si treptat, exercitiile vor putea fi efectuate pentru perioade mai lungi de timp.
Cauze naturale. Pe parcursul a multor milioane de ani, organismul nostru s-a obisnuit cu aer proaspat, alimente naturale si miscare zilnica regulata. In ultima perioada, stilul nostru de viata s-a schimbat in mod drastic. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Deoarece Pamantul nu mai este cel de odinioara si stilul nostru de viata nu mai este natural. In ultimii 100 de ani poluarea mediului a crescut de mai multe sute de ori, ceea ce influenteaza direct starea sanatatii noastre. Elementele esentiale ale organismului nostru sunt substante minerale si oligolelemente. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.
Tratament naturist
Astazi in lume exista deja numeroase suplimente nutritive exceptionale. Pe parcursul utilizarii produselor de calitate, sute de mii de oameni relateaza despre ameliorarea bolilor sau despre vindecari spectaculoase.
Produse recomandate ca adjuvant in tratamentul aterosclerozei:
Olimpiq StemXCell 50% sau Olimpiq StemXCell 175% - 1+1 capsule pe zi
Flavin 7 Sirop - 20 ml pe zi in 2 prize, inainte de masa
Cardio Flavin - 2 capsule de 3 ori pe zi
Flavin Hidrogen - 50-100 ml pe zi in 2 prize, inainte de masa
Flavin Glabridin - 50-100 ml pe zi in 2 prize, inainte de masa
Flavin capsule - 2 capsule de 3 ori pe zi
Flavin Slim - 3 capsule pe zi
PVG Ganoderma Lucidum - 1-2 capsule pe zi
Aloe Vera - 1-2 capsule pe zi
Medicannabis ulei - 2 ml de 2 ori pe zi
Vitamina B6 - 1 capsula pe zi
Rodie - 3 capsule pe zi
Usturoi - 1-2 capsule pe zi
Cardio Flavin90 capsuleBolile de inima si cele ale sistemului cardiovascul
...
Mai multe detalii ...
Flavin7 Plus 90 capsuleEste extractul unor fructe cu efecte fiziologice remarcabile, are un continut crescut de flavonoizi, polifenoli şi antioxidanti vegetali. Prin utilizarea sistemat
...
Mai multe detalii ...
Slim Flavin 100 capsuleInca de la descoperirea efectelor benfice ale flavo
...
Mai multe detalii ...
Olimpiq Jubileum SXC 250% 120/120Olimpiq Jubileum SXC 250% 120/120- Remediu natural de multiplicare si protejare a celulelor stem din
...
Mai multe detalii ...
Olimpiq SXC CC Jubileum 250% 60/30 capsule
Intr-o ora putem avea cu 250% mai multe celule stem in organism
...
Mai multe detalii ...
Olimpiq Jubileum SXC 200% - 60/60 capsuleOlimpiq Jubileum SXC 200% - 30/30 capsule - administrare 1 lun
...
Mai multe detalii ...
Olimpiq SXC Jubileum 200% 30/30 cpsPachet Olimpiq SXC Jubileum 200% 30/30 cps - administrare 1 lunaPachet Olimpiq SXC Jubileum 20
...
Mai multe detalii ...
PVG Ganoderma Lucidum100 capsulePVG Ganoderma Lucidum, una dintre cele mai cunoscute si eficiente
...
Mai multe detalii ...
Aloe100 capsuleAloe Vera- elixirul vietii sau regina plantelor medic
...
Mai multe detalii ...
Medicannabis ulei - Canbis Sativa200 mlCanabis Sativa - s
...
Mai multe detalii ...
Vitamina B660 capsuleVitamina B6 este o vitamina hidrosol
...
Mai multe detalii ...
Rodie 100 capsule250 capsuleRodia (punica granatum) are un puternic efect antioxidant si
...
Mai multe detalii ...
Rodia (punica granatum) timp de milenii a fost respectata din punct de vedere spiritual si sanitar, atat in Asia cat si in Orientul apropiat. A fost considerata din antichitate un intaritor trup
...
Mai multe detalii ...
Usturoiul - condiment sau remediu? Efectele benefice ale usturoiului sunt numeroase, greu de descris în câteva cuvinte. Datorită conţinutului crescut în vitamine şi să
...
Mai multe detalii ...
Agaricus Blazei Murill30 capsuleCunoscuta sub denumirea de Ciuperca lui Du
...
Mai multe detalii ...
4GComplex Forte Ciuperci Terapeutice60 capsule4G complex
...
Mai multe detalii ...