CARII SI AFECTIUNI DENTARE
Dintele este un organ osos, dur, albicios, în general alcatuit dintr-o coroană liberă şi una sau mai multe rădăcini implantate în cavitatea bucală, mai exact în osul alveolar al oaselor maxilare (maxilar şi mandibulă), şi menit îndeosebi la tăierea, zdrobirea şi măcinarea alimentelor. Dinţii sunt cele mai dure formaţiuni ale organismului. Dinţii nu se dezvoltă simultan, ci în mai multe etape. Pot fi distinse două dentiţii caracteristice: dentiţia de lapte şi dentiţia adultă. Un adult are 32 de dinţi - 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari şi 12 molari. Dinţii de lapte sunt în număr de 20, nu de 32 ca la adulţi. La copii există dentiţia de lapte sau decidua, formată din 20 de dinţi, înlocuită treptat spre vârsta adultă prin înmurguriri succesive pornite din maxilare, de dentiţia definitivă cu 32 de dinţi, câte 16 pe fiecare arcadă.
CARIILE
Caria dentara apare atunci cand bacteriile din cavitatea bucala produc acizi care ataca dintele. Netratata, caria dentara se poate complica aparand infectiile si conducand chiar la pierderea dintelui. Caria dentara poate fi prevenita prin periajul dintilor si folosirea cu regularitate a atei dentare, controale periodice la stomatologice, evitarea alimentelor bogate in zahar. Cariile dentare încep în smalt (stratul extern al dintelui) și continuă în dentină, subminand din ce in ce mai mult structura dentara, pana cand unul din pereți nu mai are susținere și se rupe.
Cele mai frecvente tipuri de carii dentare:
-Caria dentară pe suprafața superioară a dinților. Aceasta apare frecvent la copii, intrucat, în timpul periajului dentar, aceste suprafețe sunt deseori omise.
-Caria interdentară apare în zonele dintre dinti care sunt greu accesibile periutei de dinti, atei dentare sau apei de gur.
-Caria de la radacina dintilor este des asociată cu boli ale gingiilor sau parodontită. Apare, indeosebi, la persoanele în varstă, dezvoltarea acestor carii putand dezvolta afectiuni mult mai grave ale dinților.
Factori de risc:
-bacteriile, in combinatie cu alimentele
- alimentele cu continut mare in zahar
- lipsa fluorului in apa curenta
- fumatul, mestecarea tutunului, inspirarea fumului de tigara (fumat pasiv)
- consumul de alcool
Simptome:
- durere (cel mai comun simptom)
- pete albe, gri, maro sau negre pe dinte
- infectia sau iritarea pulpei dentare produce de obicei durere
- dinte fracturat sau sensibil la presiune
- respiratie urat mirositoare si gust neplacut in gura
Durerea poate deveni profunda cand:
- se periaza dintii
- se consuma dulciuri
- consumul de bauturi fierbinti, alimente reci sau calde, lichide acide (limonada)
- se inspira aer rece
- se mesteca guma sau mancare
Preventie:
Cariile pot fi preintampinare prin respectarea igienei orale - periajul dintilor cel putin de doua ori pe zi cu o pasta cufluor,
- utilizarea atei dentare sau a periilor interdentale cel putin o data pe zi
- consultul unui medic stomatolog
- mestecarea gumei fara zahar (10 minute dupa masa), pentru a stimula productia de saliva care neutralizeaza acizii formati
Complicatii:
O carie dentara ignorata duce la formarea abcesului. Odata ce pulpa dintelui este infectata, aceasta moare, iar bacteriile se inmultesc in radacina dintelui, formand un abces dureros. Gingia se poate inflama sau poate fi dureroasa si umflata. Cateodata abcesul se sparge, rezultand intr-o secretie purulenta. Cazurile extreme implica febra si umflarea fetei.
PARADONTOZA
Paradontoza reprezinta o alterare a paradontiului, tesut prin care sunt fixati dintii in osul maxilarelor, constand in retractia gingiilor, dezvelirea pronuntata a dintilor si, in final, caderea lor. Este o boala a gingiilor si nu a dintilor. Boala, in stadiu mai avansat, este considerata ireversibila, evoluatia ei putand insa fi oprita printr-o igiena orala corespunzatoare si cu ajutorul medicului stomatolog. Potrivit statisticilor, 70% dintre oamenii din intreaga lume sufera de paradontoza. Paradontoza evolueaza in timp indelungat cu simptome discrete. Apare atunci cand organismul este slabit, cu imunitate scazuta si expus pentru o perioada lunga de timp la stres. La inceput, gingia isi pierde culoarea roz devenind un rosu aprins, apoi se atrofiaza, retragandu-se spre baza dintilor, iar in faze avansate dintii incep sa se miste si sa cada pe rand, in strarea cea mai avansata a bolii.
Simptome:
- prurit, senzatie de tensiune interdentara
- inflamatia si sangerarea gingiei la periaj
- gingii fragile, care se desprind usor de dinti
Factori de risc:
- depunere de tartru pe dinti
- igiena bucala deficitara
- pozitia dintilor pe arcade;
- cariile dentare;
- lucrari protetice adaptate incorect;
- factori generali: varsta, anumite boli cronice (diabetul zaharat), stresul
- fumatul
- consumul de cafea
-bauturi alcoolice in exces
- dieta bogata in zahar
- deficiente de vitamina C, calciu si acid folic
ABCESUL DENTAR
Abcesul dentar reprezinta formarea unei pungi de puroi in interiorul dintelui sau a gingiei, provocata de o infectie bacteriana. Bacteriile dintr-o carie se pot imprastia la gingii, obraji, gat si limba, formand un abces. Abcesul poate fi periapical (adica localizat in pulpa dentara, prezent mai ales la copii) sau periodontal (initiat in structura osoasa de sprijin a dintelui, intalnit mai ales la adulti). In functie de rapiditatea cu care se dezvolta, un abces poate fi acut, cu durere, umflare si febra, sau cronic, fara durere.
Simptome:
- durere
- umflare si roseata a gurii si fetei
- diaree
- frisoane
- febra
- stari de greata si voma
- inflamatia gingiei
- durere la atinger
- drenarea puroiului
- dificultati la deschiderea gurii sau la inghitit
- prezenta cariilor
- sensibilitate dentara la alimente si lichide fierbinti
Factori de risc:
Cauza abcesului o reprezinta infectia bacteriana. De regula, vina o poarta o carie netratata, care s-a raspandit la pulpa dentara, apoi in tesutul moale si osul maxilarului. Infectia patrunde in dinte prin fisuri cauzate de varsta si uzarea dintelui, abcesul formandu-se pe fondul unui sistem imunitar slabit.
Complicatii:
Daca nu este tratat, abcesul poate evolua in doua directii - fie erupe prin piele, drenand puroiul in gura, fie erupe in zona osoasa, circuland pe calea cea mai usoara, infectand tesutul si alti nervi. In momentul in care erupe, durerea se poate ameliora datorita eliberarii presiunii, insa pe masura ce infectia se raspandeste, durerea se acutizeaza. Afectarea tesutului osos cauzeaza desfigurarea faciala si caderea dintilor. Alte complicatii ale abceselor dentare sunt sinuzita si raspandirea infectiei in sange.
ULCERUL AFTOS
Ulcerul aftos sau stomatica aftoasa se caracterizeaza prin mici leziuni din cavitatea bucala, dureroase, care, de obicei, se vindeca de la sine. Persoanele care manifesta aceasta leziune consuma alimente cu greu din cauza durerii. Leziunile ulcerului aftos apar in interiorul cavitatii bucale, pe obraji sau la baza gingiei, au forma ovala sau rotunda si culoarea alba, rosie sau gri, cu marginea rosiatica.
In functie de marime, ulcerele aftoase se impart in trei categorii:
- Leziuni minore - sunt cele mai frecvente (80% din cazuri) si se vindeca in 7 - 10 zile
- Leziunile majore - vindecarea dureaza intre 10 si 30 de zile, ramanand cicatrice.
- Ulcerele herpetiforme - sunt formate dintr-o grupare de leziuni cu diametrul mai mic de 3mm si se vindeca in 7 - 10 zile.
Simptome: senzatie de arsura sau mancarime.
Factori de risc:
- stresul emotional
- lezarea tesutului.
- factori ereditari sau iritanti,
- anumite alimente, precum sucul de citice, consumul excesiv de zahar sau mancarea picanta
- schimbarile hormonale
- alergiile alimentare
- periaj prea intens
- aparate ortodontice metalice
- fumatul
Cauze naturale. Pe parcursul a multor milioane de ani, organismul nostru s-a obisnuit cu aer proaspat, alimente naturale si miscare zilnica regulata. In ultima perioada, stilul nostru de viata s-a schimbat in mod drastic. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Deoarece Pamantul nu mai este cel de odinioara si stilul nostru de viata nu mai este natural. In ultimii 100 de ani poluarea mediului a crescut de mai multe sute de ori, ceea ce influenteaza direct starea sanatatii noastre. Elementele esentiale ale organismului nostru sunt substante minerale si oligolelemente. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.
Tratament naturist
Astazi in lume exista deja numeroase suplimente nutritive exceptionale. Pe parcursul utilizarii produselor de calitate, sute de mii de oameni relateaza despre ameliorarea bolilor sau despre vindecari spectaculoase.
Produse recomandate ca adjuvant in tratamentul Cariilor si afectiunilor dentare:
Flavin 7 Sirop - 20 ml pe zi in 2 prize, inainte de masa
Trace Minerals 84M - 20 picaturi de 2 ori pe zi
Calciu Coral - 2-4 capsule pe zi
Calciu - 1 capsula pe zi
Trace Minerals 84M100/300 mlTrace Minerals 84M complex na
...
Mai multe detalii ...
PRODUSUL A FOST INLOCUIT CU CALCIU TOP FORTE
Analiza chimica a calciului provenit din reci
...
Mai multe detalii ...
Calciu60 capsuleCalciul este unul dintre celel mai importante elemente vitale organism
...
Mai multe detalii ...