COLESTEROL RIDICAT
Colesterolul reprezinta o substanta moale, grasoasa, care se gaseste in sange si in toate celulele corpului. Colesterolul este un compus lipidic cu structura chimica de sterol (combinatie de steroid si alcool). Acesta intra in compozitia membranelor celulare din tesuturile animale (ficat, maduva spinarii, creier), dar se gaseste in cantitati variabile si in plante (uleiul de arahide, uleiul de palmier). Cea mai mare parte din colesterol este sintetizata in organism (ficatul fiind principalul loc de producere a colesterolului), doar o mica parte provine din alimentatie. Colesterolul participa la diferite procese metabolice, intra in compozitia unor hormoni (estrogeni, testosteron), vitaminei D, bilei. Organismul uman are nevoie,insa, de colesterol pentru a functiona corect. Colesterolul contribuie la formarea peretilor celulelor, a unor hormoni, precum si la asigurarea de energie necesara organismului. Nivelul crescut al colesterolului in sange se numeste hipercolesterolemie. Colesterolul in exces se depune in peretii vaselor de sange care hranesc inima, creierul, precum si alte organe. Se formeaza niste depozite dure, care scad elasticitatea vaselor, acestea devenind ingrosate si rigide. Acest proces se numeste ateroscleroza si determina ingustarea vaselor de sange, cu ingreunarea circulatiei sangelui. Daca un cheag de sange se formeaza in interiorul sau pe suprafata placii de aterom, artera se blocheaza si determina aparitia infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral. Colesterolul circula inglobat in agregate macromoleculare, particule complexe numite lipoproteine (produse în ficat) deoarece colesterolul, fiind substanta de natura lipidica, nu este dizolvabil in sange (la fel cum uleiul nu se dizolva in apa). Exista mai multe tipuri de lipoproteine, fiecare afectand, in mod diferit, procesul de ateroscleroza si in particular cardiopatia ischemica.
- Lipoproteinele cu densitate mica (LDL) transporta colesterolul "rau", principala sursa utilizata in cresterea leziunilor de ateroscleroza. Astfel, cu cat cantitatea de LDL-colesterol din sange va fi mai mare, cu atat riscul de aparitie si progresie al cardiopatiei ischemice va fi mai mare. Nivelele optime ale LDL-colesterolului sunt mai mici de 160 mg/dl pentru adultul tanar, mai mici de 130 mg/dl pentru persoanele care asociaza alti factori de risc cardiovascular si mai mici de 100 mg/dl pentru persoanele cu cardiopatie ischemica manifesta.
- Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) reprezinta colesterolul "bun". HDL transporta colesterolul din anumite parti ale corpului spre ficat, impiedicand in acest mod, depunerea acestuia in peretii arterelor. Cu cat nivelul HDL-colesterolului din sange este mai mare, cu atat riscul de cardiopatie ischemica este mai mic. Nivelul optim de HDL - colesterol este de aproape 45 mg/dl pentru barbati si in jur de 55 mg/dl pentru femei. Exista un risc crescut de cardiopatie ischemica atunci cand nivelul de HDL-colesterol este sub 35 mg/dl.
- Trigliceridele (TG) reprezinta atat o forma de transport a lipidelor in sange, cat si principala forma de depozitare a lor in tesutul adipos. Cresterea nivelului TG in sange nu produce ateroscleroza, dar, datorita faptului ca lipoproteinele bogate în trigliceride sunt bogate si in colesterol, cresterea TG poate fi implicata in aparitia procesului de ateroscleroza si cardiopatie ischemica.
Nivelul de colestrol este masurat printr-un test de sange: Colesterol total (sange)
In cazul adultilor:
- Colesterolul crescut atinge un nivel egal sau mai mare de 240 mg/dl;
- Colesterolul la limita (borderline crescut) se situeaza intre valorile 200 si 239 mg/dl;
- Un nivel bun al colesterolului este mai mic de 200 mg/dl;
In cazul copiilor:
- Colesterolul crescut atinge un nivel egal sau mai mare de 200 mg/dl;
- Colesterolul la limita (borderline crescut) se situeaza intre valorile 170-199 mg/dl;
- Un nivel bun al colesterolului este mai mic de 170 mg/dl;
Factori de risc:
-dieta - adoptarea unui regim alimentar bogat in grasimi saturate (de exemplu oua prajite) poate fi o principala cauza a colesteroului marit. Grasimile nesanatoase se regasesc adesea in carne de vita grasa, carne de porc, lapte, oua, unt sau unele tipuri de margarina, branza. Pe de alta parte, grasimile monosaturate si polisaturate regasite in alune sau peste, pot ajuta la scaderea colesterolului LDL.
-stresul - unele persoane care in momentul in care consuma cantitati foarte mari alimente grase si/sau dulci si sunt tensionate ajung astfel sa manifeste hipercolesterolemie. Hormonii de stres (adrenalina si cortizolul) genereaza producerea de colesterol, substanta grasa produsa de ficat pentru asigurarea energiei necesare organismului si repararii celulelor degradate.
-varsta si sexul -Dupa varsta de 20 de ani, nivelul colesterolului incepe sa creasca, in mod natural. In cazul persoanelor de sex masculin, colesterolul incepe sa scada dupa varsta de 50 de ani. In cazul femeilor, colesterolul se mentine la nivel relativ scazut pana la menopauza, dupa care incepe sa creasca ajungand la un nivel apropiat cu cel prezent la sexul masculin.
-greutatea - supraponderabilitatea poate duce la cresterea trigliceridelor. Aceasta modificare din organism favorizeaza micsorarea colesterolului bun (HDL). Scaderea in greutate cu circa 10% fata de greutatea initiala contribuie considerabil la imbuntatatirea starii de sanatate si a nivelului de colesterol din sange.
-lipsa de activitate - persoanele inactive sau cele care au un stil de viata sedentar, prezinta risc crescut de hipercolesterolemie sau boli cardiovasculare. Sedentarismul poate creste nivelul colesterolului LDL - colesterolul rau si favorizeaza scaderea colesterolului bun HDL.
-starea generala de sanatate - anumite boli, cum ar fi diabetul sau hipotiroidismul, pot duce la cresterea nivelului colesterolului.
Cresterea colesterolului total se poate intalni in:
- hipotiroidism;
- sarcina;
- boli pancreatice: diabet zaharat, pancreatita cronica;
- alcoolism;
- obezitate;
- dieta bogata in grasimi si colesterol;
-administrarea unor medicamente: progestative, steroizi anabolizanti, corticosteroizi, unele diuretice, levodopa, fenitoina, amiodarona;
- nefroza: nefrita cronica, tromboza de vena renala, glomeruloscleroza diabetica;
- hiperlipoproteinemii tip IIb, III, V;
- hipercolesterolemia familiala de tip IIa;
- obstructie biliara: colestaza, ciroza biliara;
- istoricul familial - anumite afectiuni mostenite (hiperlipidemia sau hipercolesterolemia) pot duce la nivele periculoase ale colesterolului din sange, dificil de controlat. Din acest motiv, nivelul colesterolului trebuie mentinut constant, prin dieta si/sau medicatie.
- Fumatul - conduce la scaderea nivelului colesterolului HDL si este direct responsabil de aproximativ 20% dintre decesele cauzate de afectiunile inimii.
Rol fiziologic:
Colesterolul este util pentru mentinerea integrităţii celulare.Totodata, are rol în reglarea vascozităţii fluidelor celulare (sange). Datorita gruparii hidroxil, interactioneaza cu restul fosfat al membranei celulare, iar steroizii cu molecula mare si lantul hidrocarburic sunt introduse in membrană.
-sinteza bilei (acizi biliari)
-metabolismul vitaminelor liposolubile: A, D, K, E; este precursor major al vitaminei D.
-precursor al reacţiilor de sinteză a hormonilor steroidici (cortisol şi aldosteronă în glandele suprarenale)
-hormonilor sexuali progesteron, estrogen şi testosteron.
-intervine la nivelul sinapselor nervilor;
-intervine în sistemul imunitar, inclusiv împotriva cancerului.
De evitat:
-alimente cu grasimi animale
- galbenusul de ou (maxim 2 oua pe saptamana)
- carne rosie (mai ales cea grasa)
- unt
- grasime, slanina, pielea de pe carne
- frisca, smantana
- maioneze, creme
- mezeluri
- dulciuri rafinate
Cauze naturale. Pe parcursul a multor milioane de ani, organismul nostru s-a obisnuit cu aer proaspat, alimente naturale si miscare zilnica regulata. In ultima perioada, stilul nostru de viata s-a schimbat in mod drastic. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Deoarece Pamantul nu mai este cel de odinioara si stilul nostru de viata nu mai este natural. In ultimii 100 de ani poluarea mediului a crescut de mai multe sute de ori, ceea ce influenteaza direct starea sanatatii noastre. Elementele esentiale ale organismului nostru sunt substante minerale si oligolelemente. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.
Tratament naturist
Astazi in lume exista deja numeroase suplimente nutritive exceptionale. Pe parcursul utilizarii produselor de calitate, sute de mii de oameni relateaza despre ameliorarea bolilor sau despre vindecari spectaculoase.
Produse recomandate ca adjuvant in tratamentul colesterolului ridicat:
Olimpiq StemXCell 50% sau Olimpiq StemXCell 175% - 1+1 capsule pe zi
Flavin 7 Sirop - 20 ml pe zi in 2 prize, inainte de masa
Flavin Hidrogen - 50-100 ml pe zi in 2 prize, inainte de masa
Flavin Glabridin - 50-100 ml pe zi in 2 prize, inainte de masa
Flavin Slim - 3 capsule pe zi
Flavin capsule - 2 capsule de 3 ori pe zi
PVG Ganoderma Lucidum - 1-2 capsule pe zi
Medicannabis ulei - 2 ml de 2 ori pe zi
Medicannabis capsule - 1-2 capsule pe zi
Amino Arginin - 1-2 capsule pe zi, inainte de masa
Seminte de canepa - 1-2 capsule pe zi
Germeni de seminte de in - 3 capsule pe zi
Vitamina B6 - 1 capsula pe zi
Rodie - 3 capsule pe zi
Rezveratrol Forte - 1-2 capsule pe zi
Usturoi - 1-2 capsule pe zi
Sfecla rosie - 1-2 capsule pe zi
Flavin7 Plus 90 capsuleEste extractul unor fructe cu efecte fiziologice remarcabile, are un continut crescut de flavonoizi, polifenoli şi antioxidanti vegetali. Prin utilizarea sistemat
...
Mai multe detalii ...
Slim Flavin 100 capsuleInca de la descoperirea efectelor benfice ale flavo
...
Mai multe detalii ...
Olimpiq Jubileum SXC 250% 120/120Olimpiq Jubileum SXC 250% 120/120- Remediu natural de multiplicare si protejare a celulelor stem din
...
Mai multe detalii ...
Olimpiq SXC CC Jubileum 250% 60/30 capsule
Intr-o ora putem avea cu 250% mai multe celule stem in organism
...
Mai multe detalii ...
Olimpiq Jubileum SXC 200% - 60/60 capsuleOlimpiq Jubileum SXC 200% - 30/30 capsule - administrare 1 lun
...
Mai multe detalii ...
Olimpiq SXC Jubileum 200% 30/30 cpsPachet Olimpiq SXC Jubileum 200% 30/30 cps - administrare 1 lunaPachet Olimpiq SXC Jubileum 20
...
Mai multe detalii ...
PVG Ganoderma Lucidum100 capsulePVG Ganoderma Lucidum, una dintre cele mai cunoscute si eficiente
...
Mai multe detalii ...
Arginina apartine grupei aminoacizilor semiesentiali, adica atunci cand in organism este nevoie de multa arginina (de exemplu in perioada cresterii), atunci este necesara suplimentarea externa. Amino Arginin are efe
...
Mai multe detalii ...
Amino Arginin100 capsuleArginina apartine grupei de amino
...
Mai multe detalii ...
Dintre cele peste 3 milioane de plante comestibile din flora Pamantului, nu exista o planta comparabila cu canepa din punctul de vedere al valorii nutritive. Proteinele din semintele de canepa contin toti cei 8 amin
...
Mai multe detalii ...
Seminte de canepa100 capsuleSemintele de canepa contin ra
...
Mai multe detalii ...
Medicannabis ulei - Canbis Sativa200 mlCanabis Sativa - s
...
Mai multe detalii ...
Semintele de in prezinta un important efect de prevenire a aparitiei cancerului mamar - actiunea acestora fiind unanim recunoscuta de cercetatorii din domeniu.
Produ
...
Mai multe detalii ...
Germeni de Seminte de in100 capsule250 capsluleSemintele de
...
Mai multe detalii ...
Vitamina B660 capsuleVitamina B6 este o vitamina hidrosol
...
Mai multe detalii ...
Rezveratrolul este un antibiotic vegetal, din grupa de substante numite fitoalexine, care se gaseste in coaja strugurelui rosu si in vinurile rosii.
...
Mai multe detalii ...
Rodie 100 capsule250 capsuleRodia (punica granatum) are un puternic efect antioxidant si
...
Mai multe detalii ...
Rodia (punica granatum) timp de milenii a fost respectata din punct de vedere spiritual si sanitar, atat in Asia cat si in Orientul apropiat. A fost considerata din antichitate un intaritor trup
...
Mai multe detalii ...
Sfecla Rosie100 capsule200 capsule Sfecla rosie este bogata in potasiu,
...
Mai multe detalii ...
Efectele benefice ale sfeclei asupra sanatatii sunt de multa vreme cunoscute. Efectul vindecator multilateral al acestei plante se datoreaza continutului mare de vitamine, minerale si fitocompus
...
Mai multe detalii ...
Usturoiul - condiment sau remediu? Efectele benefice ale usturoiului sunt numeroase, greu de descris în câteva cuvinte. Datorită conţinutului crescut în vitamine şi să
...
Mai multe detalii ...
Agaricus Blazei Murill30 capsuleCunoscuta sub denumirea de Ciuperca lui Du
...
Mai multe detalii ...
4GComplex Forte Ciuperci Terapeutice60 capsule4G complex
...
Mai multe detalii ...
Cordyceps Sinensis - 30 capsuleCordyceps Sinensis este cu
...
Mai multe detalii ...
Cordyceps Sinensis 100 capsuleCordyceps Sinensis cunoscut
...
Mai multe detalii ...