CONSTIPATIE
Constipatia reprezinta eliminarea dificila sau neregulata a unui scaun dur, uscat, ca rezultat al alimentelor care se misca incet prin intestinal gros. In majoritatea cazurilor, constipatia apare din cauza insuficientei de cantitati de fibre si lichide din dieta. In mod obisnuit, numarul de scaune considerat a fi in limitele normalului variaza intre un scaun la una sau doua zile. Aproape fiecare persoana poate avea scaune mai rare decat in mod obisnuit, in majoritatea cazurilor constipatia fiind temporara si nu este grava. Constipatia acuta sau subacuta la persoanele in virsta necesita investigatii suplimentare pentru o eventuala leziune colonica obstruanta.
La copii, constipatia este definita ca scaune dure care determina disconfort si este cel mai adesea cauzata de lipsa fibrelor dietare. Constipatia cronica poate contribui la declansarea infectiilor urinare si enurezisului (urinare in pat). Constipatia usoara poate fi tratata prin cresterea cantitatii de fibre in dieta si asigurarea unei hidratari eficiente. Modificarea stilului de viata este important. Asezarea pe toaleta de 5-10 minute dupa masa ajuta la relaxarea tractului digestiv si formarea unei rutine de defecare cu, care corpul se obisnuieste. Daca constipatia nu dispare prin dieta se poate recurge la medicamente care cresc peristaltismul colonic si inmoaie scaunul.
Constipatia este clasificata in doua categorii:
-habituala
-simptomatica.
Constipatia habituala este o boală care se manifestă printr-o evacuare întârziată şi insuficientă a conţinutului intestinal. Bolnavul are scaune rare, la 2-4 zile, în cantitate redusă. Constipaţia este în general o tulburare funcţională (constipaţia obişnuită, habituală), provocată fie de scăderea tonicităţii musculaturii intestinale (constipaţia atonă), fie de contractura acestei musculaturi (constipaţie spastică). Ea este cauzata de tulburari functionale motorii a colonului (miscari propulsive ineficiente) la care se adauga tulburari in actul defecatiei (inhibitie voita sau reflexa a defecatiei), sedentarismul, dieta saraca in fibre alimentare, conditii de igiena. Este intalnita mai ales in randul femeilor. Constipatia habituala poate provoca dureri de cap, indispoziţie, lipsă de apetit.
Lipsa activitatii zilnice fizice poate conduce la constipatie si este mai frecventa la batrani.
Unele medicamente pot cauza aparitia constipatiei:
-analgezicele, narcoticele, antiacidele pe baza de aluminiu si calciu
-blocantele canalelor de calciu
-medicamentele antiparkinsoniene, antispasmodicele
-antidepresive, suplimentele de fier, diureticele, anticonvulsivantele
In timpul sarcinii femeile pot fi constipate din cauza schimbarilor hormonale sau prin compresia uterina pe intestine. Persoanele in virsta pot afecta miscarile intestinale prin incetinirea metabolismului prin activitate intestinala scazuta si hipotonie musculara.
Cauze:
Constipatia simptomatica se instaleaza in cursul unor afectiuni, precum :
-afectiuni ano-rectale: fisuri anale, stenoza anala, prolaps, abces perianal, rectocel, tumori
-afectiuni colonice: sindrom de intestin iritabil, diverticuloza, tumori, stricturi, boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragica, ischemie colonica, tuberculoza, hernii, volvulus,endometrioza
-cauze pelvine: sarcina, postpartum, tumori uterine, ovariene, endometrioza
-boli neuromusculare: boala Hirschprung, neuropatie autonoma, boala Chagas, pseudo-obstructia intestinala, accident vascular cerebral, tumori cerebrale, tabes,scleroza multipla, Parkinson, dermatomiozita, LES
-boli metabolice: diabet, uremie, hipercalcemie, hipotiroidism, feocrocitom
-boli psihice: depresie, anorexie nervoasa.
Toate formele clinice de constipatie au simptome comune:
-dureri pe topografie colonului, varsaturi
-senzatie de plenitudine, greturi
-anorexie, eructatii, pirozis
-astenie psihica, insomnie.
-meteorism, flatulenta
-cefalee, ameteli, astenie fizica
Afectiunile care pot determina aparitia constipatiei sunt disfunctiile neurologice, metabolice si endocrine si afectiunile sistemice care includ si organele digestive. Aceste dereglari pot incetini miscarea materiilor fecale prin colon, rect sau anus.
Bolile care pot cauza constipatie:
- Boala Parkinson
- Sindromul Down.
- Scleroza multipla
- Accidentele vasculare cerebrale
- Traumatisme ale coloanei vertebrale
- Pseudo-obstructia intestinala idiopatica cronica
- Diabetul zaharat
- Bolile glandei tioride - hiper- si hipotiroidia
- Hipercalcemia
- Uremia
Bolile sistemice cu afectarea tubului digestiv care pot cauza aparitia constipatiei:
- Lupusul eritematos sistemic
- Sclerodermia
- amiloidoza
Constipatia poate duce, uneori, si la complicatii:
- fisuri anale
- hemoroizi
- prolaps rectal.
- hernii abdominale
Profilaxie:
- respectarea orelor de masă
- evitarea sedentarismului
- practicarea exerciţiilor de gimnastică sunt eficiente în tonificarea musculaturii intestinale
- dieta trebuie să fie echilibrată şi să conţină fibre alimentare suficiente
Cauze naturale. Pe parcursul a multor milioane de ani, organismul nostru s-a obisnuit cu aer proaspat, alimente naturale si miscare zilnica regulata. In ultima perioada, stilul nostru de viata s-a schimbat in mod drastic. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Deoarece Pamantul nu mai este cel de odinioara si stilul nostru de viata nu mai este natural. In ultimii 100 de ani poluarea mediului a crescut de mai multe sute de ori, ceea ce influenteaza direct starea sanatatii noastre. Elementele esentiale ale organismului nostru sunt substante minerale si oligolelemente. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.
Tratament naturist
Astazi in lume exista deja numeroase suplimente nutritive exceptionale. Pe parcursul utilizarii produselor de calitate, sute de mii de oameni relateaza despre ameliorarea bolilor sau despre vindecari spectaculoase.
Produse recomandate ca adjuvant in tratamentul constipatiei:
Flavin Hidrogen - 50-100 ml pe zi in 2 prize, inainte de masa
PVG Ganoderma Lucidum - 1-2 capsule pe zi
Seminte de canepa fibre - 1-2 lingurite pe zi
Germeni de seminte de in - 3 capsule pe zi
PVG Ganoderma Lucidum100 capsulePVG Ganoderma Lucidum, una dintre cele mai cunoscute si eficiente
...
Mai multe detalii ...
Seminte de canepa fibre cu sau fara cacao200 gr
...
Mai multe detalii ...
Organismul uman contine 25 de tipuri de aminoacizi, dintre care un numar de 20 sunt formatori de proteine. Aminoacizii necesari sintezei proteinelor si a altor compusi azotati, sunt furnizati de catre proteinele din
...
Mai multe detalii ...
Semintele de in prezinta un important efect de prevenire a aparitiei cancerului mamar - actiunea acestora fiind unanim recunoscuta de cercetatorii din domeniu.
Produ
...
Mai multe detalii ...
Germeni de Seminte de in100 capsule250 capsluleSemintele de
...
Mai multe detalii ...