INFLAMATII ARTICULARE, REUMATISM, ARTROZA, COXARTROZA
Cauzele inflamatiilor articulare pot fi microbiene (agentul infectios este prezent in interiorul articulatiei), metabolice (inflamatia articulara este generate de precipitarea microcristalelor de urat de sodiu) reumatismale. Exista si un caz special in care agentul infectios nu se afla in articulatie. Este vorba despre streptococul hemolitic, boala care apare fiind reumatismul articular acut. Alteori, cauza inflamatiei reumatismale este posibil genetica, ca in cazul spondilartritei anchilozante.
REUMATISMUL
Reumatismul este un termen generic atribuit unui grup de afecţiuni, cronice sau acute, ale articulaţiile.
Tipuri de reumatism:
- Reumatismele infectioase cauzate de prezenta unui germene in articulatie: artrita gonococica sau artrita tuberculoasa
- Reumatismele inflamatorii sunt intalnite, in general, in cadrul bolilor de sistem ca reumatismul articular acut, poliartrita reumatoida, spondilartropatia, artrita psoriazica, lupusul eritematos diseminat, pseudopoliartrita rizomeilica, sindromullui Schonlein-Henoch, angeitele
- Reumatismele microcristaline, cauzate de prezenta cristalelor in articulatie sau in tendoane: guta, condrocalcinoza articulara, boala calcificarilor tendinoase
- Reumatismele degenerative sunt provocate fie de degenerescenta si uzura unei articulatii (artroza membrelor), fie a unui efort exagerat pentru a ridica o greutate, in caz de hernie discala, fie unei combinatii a acestor factori (sindromul de ingustare a canalului carpian)
- Atingerile inflamatorii periarticulare cele mai frecvente sunt tendinitele, bursitele si periartritele
- Afectiunile hematologice sau tumorale care se exprima prin dureri ale aparatului locomotor sunt reprezentate, in principal, prin mielomul multiplu si prin metastazele canceroase osoase.
Reumatismul articular acut (RAA) sau febra reumatismala este o boala inflamatorie a tesutului conjunctiv determinata de streptococul beta hemolititc de grupa A (de obicei implicat in faringo-amigdalite) care implica un mecanism infectios-imunologic (legat de anticorpi) si o evolutie cronica cu acutizari care pot leza endocardul valvular si miocardul cu consecinte posibil letale.
In timp, aceasta boala va duce la afectarea inimii, articulatiilor, sistemului nervos central, tegumentelor si tesuturilor subcutanate. Este cauza cea mai frecventa de valvulopatii (sunt acele suferinte cardiace caracterizate prin alterarea functiei de supapa a uneia sau mai multor valve din inima ca urmare a unor leziuni anatomice) dobandite la copii si tineri. Reumatismul articular acut apare, in general, la copiii intre 5 si 15 ani. Cauza determinarii bolii o reprezinta o faringita produsa de streptococul beta-hemolitic grup A, care precede cu 1-3 saptamani aparitia manifestarilor clinice ale febrei reumatismale.
Factorii de risc:
- Ereditatea
- nutritia deficitara- lipsa vitaminelor C, D, A, precum si deficitul de calciu si fosfor
- conditii de viata insalubre
- locuri aglomerate (camine de copii, familii numeroase), unde exista conditii de raspandire a infectiei streptococice.
Semnele si simptomele in reumatismul articular acut:
Poliartrita reprezinta inflamarea mai mult articulatii
1) Caracteristici:
- apare la nivelul articulatiilor mari de la nivelul membrelor superioare si inferioare
- are caracter fugace; este simetrica si migratorie.
- apare pe fondul unui episod de febra.
- articulatiile afectate prezinta roseate, tumefactie (umflarea zonei inflamate), caldura locala, durere.
Cardita reumatismala este un proces inflamator care afecteaza cordul
1. Caracteristici:
- apare la 3 saptamani de la faringita streptococica
- marirea in dimensiuni a cordului
- diminuarea zgomotelor determinate de bataile inimii
- aparitia aritmiilor cardiace (inima incepe sa bata haotic)
Coreea minor este determinata de afectarea cerebrala si se manifesta prin miscari dezorganizate, astenie, slabiciune musculara. Musculatura fetei este cea mai des afectata, bolnavii prezentand grimase involuntare. Este de doua ori mai frecventa la sexul feminin.
Eritem marginat
1) Caracteristici:
- leziuni eritematoase (rosietice ) care au o evolutie de saptamani sau luni
- aceste leziuni sunt localizate de obicei pe trunchi sau pe marginea superioara a membrelor.
Noduli subcutanati se intalnesc in 5% din cazuri
1. Caracteristici:
- sunt elemente rosii, ferme, dureroase cu diametru de 0,5-2 cm.
- sunt localizate pe suprafetele osoase proeminente sau pe tendoanele muschilor extensori de la maini si picioare.
- sunt variabili la numar: de la 1 la 30
- nodulii au o evolutie de la cateva zile la cateva saptamani.
Pe langa aceste leziuni, in reumatismul articular acut mai apare febra si leucocitoza (cresterea numarului de celule albe in sange).
ARTROZA
Artroza este o boala care consta in procese de uzura a articulatiilor provocind mari suferinte la articulatii. Artroza poate afecta atit articulatiile periferice, cum sint articulatiile mici ale miinilor, soldul si genunchiul, cit si articulatiile coloanei vertebrale (spondiloza)
Simptome:
Cele mai afectate articulatii sunt articulatiile temporo-mandibulare, ale umerilor, cotului, încheieturii pumnului, gleznelor si genunchilor.
-durere
-rigiditate - apare dimineata sau dupa repaus
-limitarea miscarilor
Uneori semne de inflamatie:
-tumefactie
- roseata
- cresterea temperaturii locale
- durere
Inflamatia este mai caracteristica reumatismului acut si artritelor (reumatoida, etc.), dar poate sa apara si în artroza din cauza inflamatiei consecutive suprasolicitarii articulatiei.
COXARTROZA
Coxartroza este cunoscuta si sub numele de artroza soldului si reprezinta localizarea reumatismului degenerativ la articulatia soldului.
Boala este una din cele mai des intilnite artroze, cu a anumita frecventa mai crescuta la barbati decit la femei. Apare mai frecvent dupa varsta de 50 de ani.
Anatomie patologica:
Coxartroza presupune modificari ale cartilajului (distrofie, eroziune), modificari de forma (prin turtire), modificari de structura (chiste si scleroza). Se asociaza cu formarea de osteofite si fibrozarea capsulei, dar si scaderea cantitativa a lichidului sinovial ceea ce duce la o scadere a lubrifierii.
Clasificare:
I. Coxartroze primitive (idiopatice)
II. Coxartroze secundare
- cu alterarea mecanicii articulare (modificari congenitale, modificari dobandite ale articulatiei soldului)
- fara alterarea mecanicii articulare (coxite infectioase, coxite reumatismale, sinovite)
Etiopatogenie:
Exista două forme de coxartroză:
a) senilă, numită şi ,,nowus coxae senilis", din cauza involutiei senescente a articulatiei, dar la care sunt intalniti si alti factori, mai frecvent metabolici (obezitate, diabet) sau profesionali (ortostatism prelungit)
b) forma traumatică este explicată fie printr-un traumatism major (fractură de sold etc.) - si mai putin prin acţiunea unor microtraumatisme, fie prin unele anomalii congenitale preexistente - luxaţii sau subluxaţii congenitale, coxa plana, coxa vara, coxa valga.
Simptome:
-durere in timpul activitatilor obisnuite
-miscare limitata
-rigiditate a soldului
-mers cu schiopatat
Cauze naturale. Pe parcursul a multor milioane de ani, organismul nostru s-a obisnuit cu aer proaspat, alimente naturale si miscare zilnica regulata. In ultima perioada, stilul nostru de viata s-a schimbat in mod drastic. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Deoarece Pamantul nu mai este cel de odinioara si stilul nostru de viata nu mai este natural. In ultimii 100 de ani poluarea mediului a crescut de mai multe sute de ori, ceea ce influenteaza direct starea sanatatii noastre. Elementele esentiale ale organismului nostru sunt substante minerale si oligolelemente. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol.
Tratament naturist
Astazi in lume exista deja numeroase suplimente nutritive exceptionale. Pe parcursul utilizarii produselor de calitate, sute de mii de oameni relateaza despre ameliorarea bolilor sau despre vindecari spectaculoase.
Produse recomandate ca adjuvant in tratamentul inflamatiilor articulare, reumatism, artroza, coxartroza:
Olimpiq StemXCell 50% sau Olimpiq StemXCell 175% - 1+1 capsule pe zi
Crema Medicannabis A+R - 2-3 aplicari pe zi
PVG Ganoderma Lucidum - 1-2 capsule pe zi
Medicannabis ulei - 2 ml de 2 ori pe zi
Medicannabis capsule - 1-2 capsule pe zi
Argint coloidal Nano Silver - 20-50 ml pe zi in 2 prize, inainte de masa
Ulei Crystal - 3-4 aplicari pe zi
Trace Minerals - 20 de picaturi de 2 ori pe zi
Rezveratrol Forte - 1-2 capsule pe zi
Germeni de lucerna - 3 capsule pe zi
Aloe vera - 1-2 capsule pe zi
Olimpiq Jubileum SXC 250% 120/120Olimpiq Jubileum SXC 250% 120/120- Remediu natural de multiplicare si protejare a celulelor stem din
...
Mai multe detalii ...
Olimpiq SXC CC Jubileum 250% 60/30 capsule
Intr-o ora putem avea cu 250% mai multe celule stem in organism
...
Mai multe detalii ...
Olimpiq Jubileum SXC 200% - 60/60 capsuleOlimpiq Jubileum SXC 200% - 30/30 capsule - administrare 1 lun
...
Mai multe detalii ...
Olimpiq SXC Jubileum 200% 30/30 cpsPachet Olimpiq SXC Jubileum 200% 30/30 cps - administrare 1 lunaPachet Olimpiq SXC Jubileum 20
...
Mai multe detalii ...
Crystal Silver Natur Power500 mlCrystal Silver Natur Power inl
...
Mai multe detalii ...
PVG Ganoderma Lucidum100 capsulePVG Ganoderma Lucidum, una dintre cele mai cunoscute si eficiente
...
Mai multe detalii ...
Aloe100 capsuleAloe Vera- elixirul vietii sau regina plantelor medic
...
Mai multe detalii ...
Red Aloe Vera are 4 importante efecte:- reduce inflamatiile; - este antibiotic natural; - este fungicid; - este regenerator.Aloe Vera este planta cea mai semn
...
Mai multe detalii ...
Medicannabis ulei - Canbis Sativa200 mlCanabis Sativa - s
...
Mai multe detalii ...
Conform tradiţiei, primii care au cultivat lucernă au fost arabii, în urmă cu două mii de ani şi ei au numit-o părintele tuturor alimentelor.
În me
...
Mai multe detalii ...
Germeni de Lucerna100 capsule250 capsuleGermenii de lucerna
...
Mai multe detalii ...
Trace Minerals 84M100/300 mlTrace Minerals 84M complex na
...
Mai multe detalii ...
Rezveratrolul este un antibiotic vegetal, din grupa de substante numite fitoalexine, care se gaseste in coaja strugurelui rosu si in vinurile rosii.
...
Mai multe detalii ...
Are o influenţă benefică asupra vaselor capilare, muşchilor, oaselor şi articulaţiilor. Are o acţiune antispastică, antialgică, de relaxare dar şi de revigorare a organismul
...
Mai multe detalii ...